Vågkraft och vågenergi

Vågkraft och forskning

Vågkraft är ett område där det sker mycket forskning på. Sverige har kommit långt med offshore och det finns ett testområde i Lysekil där Uppsala universitet förbereder experiment under 2013 med vågkraftverk. Man håller också på att experimentera med vågenergi på Wärtaverket.

https://www.youtube.com/watch?v=PCdBPnyoFOU

Fördelarna med vågkraft:

En stor fördel med vindkraftverk är att vågkraften har fem gånger högre energitäthet än vind och sol

  • Liten miljöpåverkan
  • Stor potential

Använda vattenströmmar med en kitedrakes principer

SeaTwirl producerar en unik vertikal flytande turbin.

Svenska Minesto utvecklar ett nytt koncept för att använda tidvatten och de bygger prototyper som man testar i Wales och Nordirland. De har en lösning som fungerar som en kitedrake fast den används under vattnet och som kan användas där det inte finns någon annan energilösning.

Företag som jobbar med vågkraft

Ett företag som jobbar med vågkraft är finska AW Energy som har en lösning som heter WaveRoller som de kommersialiserat.

Obrec

Obrec
För att minska höga kostnader för installationer av Wave Energy Devices och energi överföring till stranden, har en innovativ lösning utvecklats av Overtopping BReakwater for the Energy Conversion (OBREC) en multifunktionell enhet, som kombinerar hamnskydd och energi produktion. OBREC utvecklades och patenterades av Università degli Studi della Campania ”Luigi Vanvitelli ”. Läs mer

B

Share via
Copy link
Powered by Social Snap