Olika uppvärmningssystem och smarta byggnader

0

Olika och nya innovativa uppvärmningssystem är ett sätt att minska energiåtgången. Det finns många projekt på lokalnivå som är väldigt intressanta från ett energiperspektiv och ofta handlar det om många bäckar små för att minska energikostnaderna.

Smarta byggnader

Smarta byggnader inbäddade med IT som övervakar och optimerar energianvändningen kan vara en av de viktigaste sätten att minska energiförbrukningen i utvecklade ekonomier.

Energieffektivisering av flerfamiljshus

I många hus finns det energibovar och det går att göra de boende medvetna om kostnaderna. Det första steget är att kartlägga kostnaderna  och se var det finns pengar att sp ara. Ett företag som blivit prisbelönta kring liknande arbeten är Örebro Bostäder.

En stor potential är värmeåtervinningssystem som återvinner värmen från luften i ventilationssystemet. För fastigheter som är anslutna till fjärvärmeverket kan man minska energiförbrukningen med 60%. Det är relativt enkelt och kan installeras i källaren, yttertaket eller på vinden.

Det finns också politiskt stöd kring energieffektiviseringar. Miljöpartiet vill tex införa en klimatbonus på 10 000 kronor i ROT-programmet och ge ROT-stöd till energieffektivisering i flerfamiljshus.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap