Artiklar om: Solenergi

Solenergi
Artiklar om solenergi, solfångare, solceller och ny produktutveckling inom solkraften. Solenergi är en av många hållbara energier som kan leda till en grön makt revolution.

Framställning av el från solen är en förnybar teknik som de flesta människor känner till. Solel kan få jobbet gjort från att ge energi till din klocka till att bygga solpaneler på ditt hem.

Solsystem kan utformas för en mängd olika tillämpningar och är mycket användbar i avlägsna områden. Världens största solenergisystem är Noor-Ouarzazate i Marocko som är planerad för över en miljon hushåll och planerades av världsbanken.

Kostnaden för solenergi

Kostnaden för solenergi har kontinuerligt sjunkit till en nivå där kostnaderna är jämförbara med de billiga alternativen kol och gasenergi. Det landet som räknas som världsledande inom solenergi och solkraft är Tyskland som har kapacitet att få 1/3 av energin från solen. Även om solenergi blir billigare varje dag, finns det fortfarande frågor att övervinna innan världen kan förlita sig på solen som den enda energikällan.

solar plant

Solcellsanläggning

Solceller måste bli effektivare

Ett av de största hindren för solceller är deras effektivitet. För närvarande har många celler inte kapacitet att fånga den fulla potentialen från solens energi. Det sker mycket forskning och genombrott kring effektiviteten med nya material och metoder som transfer-printing kan påskynda solenergins utveckling.

Hur ren är egentligen solenergin?

Solpaneler slöpper inte ut växthusgaser som koldioxid när de genererar elektricitet. Däremot behövs det mer energi när man producerar solpaneler framförallt vid smältningen som produceras med fossila bränslen.
Wilfried van Sark vid Utrecht University i Nederländerna har försökt att räkna ut miljökonsekvenserna och hur mycket koldixid som släpps ut under tilverkngen av en panel och hans forskning och beräkningar har fått stor uppmärksamhet i bl.a tidningen Economist.

Solenergi måste integreras

Vision av en soldriven framtid handlar inte bara om att tekniken ska stanna med solpaneler på taket utan framtida system handlar till stor del om integrerade system som används av både hem och företag över hela världen. Ett företag som marknadsför sådana system i mellanöstern är exempelvis GoSolarbox.

Ett mer komplext system klarar av olika delar som

  • Soloptimering – ifall systemet får mer energi än det behöver så lagrar det energi
  • Smarta grid lösningar – om griden går ner så används solenergi systemet som backup
  • Optimerar beroende på priset för elenergi – så det optimeras ifall energipriset stiger
  • Förändrar sig beroende på efterfrågan

Elon Musk, vd för Tessla, vision föreställer sig en framtid där soldrivna takpannor och batteriväggar som i sin tur kan driva elbilar.

Energi
0

Solceller

Man köper ofta solcellspaneler för att producera el på taket. När du köper solceller är…

1 2