Lösning på plastföroreningar i havet använder havsströmmarna

0

Plast finns överallt och är ett globalt problem och besvärligt eftersom plastdelar kan ta mer än 500 år att brytas ner. Det finns två problem – dels behöver vi utveckla plasten så den bryts ner och dels vi måste samla ihop den plasten som redan sprits i våra hav.

Utveckla plasten att bli nedbrytbar

Det finns flera olika typer av plast och det finns biobaserade plaster. Det finns olika typer av biobaserade plaster de som inte är nedbrytningsbara exempelvis PET-flaskor och de som är nedbrytningsbara som PLA (polymjölksyra), PHA (polyhydroxy alkanoater) och TPS (termoplastisk stärkelse).

En annan fördel med bioplasterna inte klimatet lika hårt kring växthusgaser som koldioxid.

Center for Sustainable Polymers jobbar med att utveckla bioplast som ecoli. I Sverige finns Nordisk Bio Plastförening och i Europa är det branschorganisationen European Bioplastics Organisation.

Samla ihop befintligt plast från haven

Miljontals ton plast finns i världshaven och mycket av dessa är svåra att samla in eftersom de är nedbrutna. Man tror att 2050 så kommer det finnas lika mycket skräp som det finns fisk i våra oceaner.

Vi som konsumenter måste bli mycket mer medvetna och undvika plastprodukter. Det är mycket plastskräp som utgörs av konsumentprodukter som sugrör, plastpåsar och plastflaskor.

Great Pacific Garbage Patch

Plast koncentrat finns främst samlade i fem roterande strömmar, kallade gyres (Maximenko et al., 2012). I dessa gyres finns i genomsnitt sex gånger mer plast än djurplankton i torrvikt (Moore et al., 2001).

Olika lösningar på plastproblemen i haven

System 001 är det första systemet som planerades för att lära sig mycket av den nya tekniken. Men tekniken fungerade inte så effektivt som man hade tänkt sig så de har tagit ner systemet för att göra förbättringar av systemet.

Det är naturligtvis nödvändigt att förhindra att mer plast förorenar haven . Men detta kommer inte att vara en lösning för de plaster som redan fångade i havsströmmarna.

The Ocean Cleanup arbetar för att utveckla världens första möjlig metod att med en havsdammsugare rengöra havet av plast, med hjälp av havsströmmarna. Förebyggande åtgärder är en viktig del av att stoppa föroreningar plast, men kommer att kräva radikala förändringar i alla nivåer i samhället. The Ocean Cleanup syftar till att hjälpa till med detta arbete genom att betona dess betydelse, och genom att öka medvetenheten om problemet. 

Andra organisationer: 5gyres, Waste Free Oceans

Hur en flotta av vindkrafts drivna drönare kan förändra vår förståelse av havet

Varför plast förorening är personliga

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap