Plaster i haven

0

Plasterna i världshaven (antropogena artiklar) ökar

Mängden plastavfall ökar i världshaven. Plast produktionen har ökat exponentiellt sedan dess användning blev utbredd på 1950-talet. Sedan 1990-talet har plasterna i haven ökat signifikant. Läs mer i den här forskningsrapporten.

En av de första larmrapporterna visade att över 5000 miljarder bitar av plast som väger nästan 269,000 ton, är flytande i våra hav enligt den mest omfattande studien hittills på plast föroreningar runt om i världen som publicerades i en artikel i Guardian i december 2014.

Plastflaskor i haven

Dryckesvarumärken deltar i allt större utsträckning i hållbarhet genom att
åta sig att använda återvunnen plast i sina flaskor och förpackningar.

2018 lanserades the New Plastics Economy Global Commitment för att hjälpa till med att minska avfall och föroreningar. Det är ett samarbete mellan Ellen MacArthur Foundation och FN. Initiativet har över 450 undertecknare inklusive många globala varumärken.

Initiativet ”Every Bottle Back” syftar till att återvinna dryckesindustrins plastflaskor så att de kan göras till nya flaskor. Initiativet förespråkas av många större företag som Coca-Cola, Pepsi Co och Keurig Dr Pepper, Det är ett samarbete som sker tillsammans med Världsnaturfonden, Recycling Partnership och Closed Loop Partners, ett värdepappersföretag specialiserad på cirkulär ekonomi.

Adidas sålde 1 miljon skor från ocean plast under 2017

Ett företag som återanvänder plast från haven är Adidas. Det tyska sportmärket lanserade nya versioner av UltraBoost skor som gjort med partnerskap med Parley for the Oceans. Läs artikel

The Ocean Cleanup – en lösning för att rensa världshaven

Boyan Slat var 16 när han kom upp med ett sätt att befria världens oceaner av plast och har grundat The Ocean Cleanup. Hans innovativa idé handlar om att bygga en flytande barriär i havet som fungerar som ett filter som fångar de större bitar av plast men tillåter mindre bitar – och organismer – att passera under.

I Nordsjön kommer de bygga en 100 meter lång prototyp “Boomy McBoomface” som är tillverkad av ett lager av vulkaniserat gummi och polyester, är den stark nog att överleva laster på upp till 80 ton. Tanken är att barriären ska samla skräpet med naturliga strömmar.

År 2020 hoppas Slat att förankra en 100 kilometer V-formad barriär i havet mellan Kalifornien och Hawaii.

The Seabin project – ett lite mindre och småskaligt projekt

Missa inte den här klimatinnovationen som visar en soptunna som samlar plastskräp från havet.

Mikroplastföroreningar som plastskräp och styrofoam finns i mycket stora mängder i våra hav över hela världen och vi måste bli bättre på att återanvända den plasten som produceras. Små plastdelar kommer från själva materialet och från kemiska föroreningar som absorberas från det omgivande vattnet och av de marina djuren.  De flesta av ”mikroplaster” är mindre än 5 mm och kommer till stor del från produkter och engångsplast från mat, kläder och dryckes förpackningar.
Läs mer i den här vetenskapliga rapporten.

Ett problem är att produktionen av plast har ökat från 15 miljoner ton 1964 till 311 miljoner ton 2014 och 20% av all olja går till produktion av ny plast.

Men det finns lösningar på plastproblemen exempelvis har forskare på Harvard kommit fram till nya nedbrytningsbara plastmaterial som shrilk.

spermwhale_wikipedia

När en 4,5 ton kaskelot val hittades död i medelhavet hittades inte mindre än 60 olika plastföremål. Tillsammans vägde plasten som man hittade i valen 17 kilo. I samband med detta startade en protestlistan mot de stora butikskedjorna Tesco, Aldi och Carrefour

Men det är inte bara Östersjön som är drabbad. En nyligen publicerad studie i tidskriften Marine Pollution Bulletin visar att en tredjedel av all fisk som fångats i engelska kanalen har spår av små bitar av plast (sk microbeads). Forskarna använde en spektrometer för att identifiera olika objekt i fisken och fann bla rayon. Läs artikeln här.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Comments are closed.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap