Blogg miljö och klimat
Ökat intresse för små modulära reaktorer som bygger på kärnkraft

Ökat intresse för små modulära reaktorer som bygger på kärnkraft

Kärnkraft är ett sätt att producera elektricitet utan koldioxid utsläpp, men energikällan är varken säker och kostnadseffektiv. Kärnkraft är kontroversiellt inom miljörelsen pga problemen med säkerheten och det radioaktiva avfallet. De tidigare kärnkraftverken var inte speciellt säkerhetsmedvetna och gav mycket avfall.

Fusions energi

Kanadensiska företaget General Fusion är det första företaget i världen att skapa en kommersiellt livskraftig fusion-energi kraftverk. Fusions energi har fördelarna att det är en ren, säker, riklig och on-demand-metod för att generera elektricitet.

Små modulära reaktorer

Små modulära LFTR (liquid fluoride thorium reactor) reaktorer är kontroversiellt och bygger på kärnkraftsteknik med torium. Enligt förespråkarna är tekniken billig, säker och med lite torium kan man producera mycket energi.
Läs mer

Hur rädslan kring nukleär energi skadar miljön. Ted talk av Michael Shellenberger.

Enligt en artikel i MIT Technology Review har nya nukleära konstruktioner fått fart under 2018 och tekniken ser lovande ut för att göra denna strömkälla säkrare och billigare. Bland dessa är generation IV fission reaktorer som är en utveckling av traditionella konstruktioner, små modulära reaktorer och fusions reaktorer. Företag som utvecklar generation IV fission är Kanadas Terrestrial Energy och Washington-baserade TerraPower. Dessa företag har ingått R&D partnerskap som siktar på leverans under 2020-talet.

Små modulära reaktorer producerar typiskt i tiotals megawatt energi (som jämförelse producerar en traditionell kärnreaktor runt 1 000 MW). Företag som NuScale hävdar att mindre reaktorer kan spara pengar och minska miljömässiga och finansiella risker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.