Fusionsenergi – den nya generationens fusionskraftverk

0

Kärnfusion (=vätekraft) är samma process som driver solen och miljarder andra stjärnor i universum och har potentialen att ge oss obegränsat med energi. Om man kan bemästra tekniken kan det ge oss enorma mängder ren energi, eftersom råvarorna finns i rikliga mängder som inte ger några koldioxidutsläpp.

General Fusion är ett företag som jobbar med fusionsenergi.

När fusionsenergi blir möjligt kommer vi ha en ren energikälla utan miljöpåverkan som är betydligt säkrare än kärnkraft. Fusion producerar nollutsläpp av växthusgaser och avger endast helium som avgaser. Det kräver också mindre yta än andra förnybara tekniker och det finns ingen risk för härdsmälta eller avfall. Det finns också tillräckligt med fusions bränsle för att driva planeten i hundratals miljoner år.

Hur fungerar fusionsenergi?

Principen är den omvända mot kärnkraft vilket innebär att lätta vätejons atomkärnorna slås samman och bildar helium. Man använder olika isotoper av väte exempelvis deuterium som finns i vanligt vatten eller litium.  Under fusionsprocessen, smälter mindre atomer in i större, vilket frigör enorma mängder energi. 

De första kommersiella fusionsenergi projekten

Fördelarna med fusions kraften erkänns globalt. Men processen att skapa och kommersialisera fusionsenergin är en betydande vetenskaplig och teknisk utmaning.

För att uppnå fusionsenergi på jorden, måste man skapa förutsättningar som liknar de som finns i mitten av solen,vilket handlar om att skapa högt tryck och höga temperaturer. Det finns två olika metoder: man kan använda laser vilket kallas ICF och en annan metod som använder magneter vilket kallas MCF.

I Tyskland har de testkört fusionsreaktorn Wendelstein 7-X vilket visar att tekniken fungerar. Wendelstein 7-X fusionsanläggning vid Max Planck-institutet för plasmafysik (IPP) i Greifswald producerade sin första väteplasma den 3 februari 2016. Wendelstein 7-X, är världens största fusionsanordning av typen stellarator.

Kanadensiska företaget General Fusion satsar på att bli det första i världen som skapar ett kommersiellt fusionsenergi kraftverk. 

Brittiska Tokamak Energy har byggt om ST40. Förra årets mil stolpe uppnående de 15 miljoner graders temperaturer.

Kommersialisering av fusionsenergi

Enligt en artikel i Huffington Post räknar Lockheed Martin med att presentera en prototyp av sin kompakta fusionsreaktor (CFR) 2020 som är utvecklad av Skunk Works. Den har storleken av en jetmotor och kan driva flygplan, rymdskepp, och städer under 10 års tid. Projektet finns även beskrivet av Gizmodo.

”I stället för att skapa något stort som en byggnad, har vi storleken på en stor lastbil.” Den lilla storleken är anledningen till att vi kan göra det här snabbt. Om något är litet, kan du bygga upp det fort och med speed; du kan utveckla det snabbt. Det tar inte fem år att utforma, utan det tar tre månader. Vi kan designa, bygga och testa den, under ett år.”
Dr Tom McGuire Lockheed Martin

Småskaliga fusionerergi projekt

Missa inte den här videon med vapensmeden Doug Coulter som säger sig ha byggt en fusionsreaktor i sin källare.

Projekt: Cadarache i Frankrike finns en experimentell anläggning International Thermonuclear Experimental Reactor (Iter)
Läs mer

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap