Värmepumpar som drivs med solenergi

0

Värmepumpar som drivs med solenergi kan spara mycket pengar åt villaägare och företagare. Värmepumpar använder energin i berggrunden, jorden eller sjöbotten för att förse huset med värme och varmvatten och i Sverige har många skaffat värmepumpar. För en villa på 150 kvadratmeter behöver man som tumregel borra 150-200 meter och nu sneglar allt fler på att komplettera med solceller?

Ett större projekt kring tekniken var när de byggde Smithsonian Environmental Research Center (SERC) en ny laboratoriebyggnad vid Chesapeake Bay i Maryland, där de använde 250 geotermiska brunnar och 1020 solpaneler bara för att komma igång.  Teknik användes för att minska energiåtgången och de byggde ett system kring återvinning av vatten som användes av 15 olika labb enheter. Byggnaden har minskat energiåtgången med 42% och CO2 utsläppen med 37%.  När SERC öppnade i höst, blev det den första Smithsonian byggnaden att uppnå LEED Platinum standarden vilket är den högsta hållbarhets ratingen från amerikanska US Green Building Council (USGBC).

Solenergi och privatekonomin

Det största hindret för att införa solenergi är den enkla frågan: Kommer jag att få avkastning på min investering? Att göra beräkningar kring solenergi är inte helt enkelt eftersom det finns stora osäkerhetsfaktorer som vad elpriserna kommer ligga, elcertifikat och bidrag och subventioner.

Förutom de rent ekonomiska orsaker att undvika solceller finns argument som att man inte vill sticka ut mot vad grannarna gör och att de tycker de är fula eller att det inte finns tillräckligt med sol i Sverige.

Värmepumpar

Olika typer av värmepumpar kostar olika mycket att installera. Bergvärme och grundvattenvärme är dyrast att installera och kostar drygt 130 000 kronor medan luftvärme är betydligt billigare kring 25 000 kronor. Däremot är effekten betydligt högre för de dyrare alternativen. Som privatperperson bör du räkna med investeringen i kronor, hur stor besparing KWH/år och hur många års livslängd värmepumpen har.

Några viktiga parametrar för att räkna ut ekonomin för solenergin är kostnaden för inköp, antalet soltimmar, hur effektiv anläggningen är och ifall du kan anpassa produktionen efter elpriset.

Kostnaden för solpaneler sjunker, vilket gör energislaget alltmer konkurrenskraftig jämfört med äldre tekniker.

Smartgrid och koppla till nordiska elbörsen
Om värmepumparna är försedda med smartgrid kan de kopplas mot det nordiska elbörsen och anpassa sin produktion efter marknadspriset på elpriset.

Glöm inte bort kostnadskalkylen
Du kan minska din elförbrukning markant med solfångare men se alltid till att du har en kostnadskalkyl som visar hur mycket el som kommer produceras.

Du kan söka bidrag för solenergi hos länsstyrelsen (energimyndigheten)
Läs mer om stödet här

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link