Torsk i Östersjön – namninsamling mot trålaren Cliperton

0

En ny namninsamling mot torskfisket i Östersjön har skapats på Skriv Under bakgrunden är att trålaren Clipperton har tagit upp 1690 ton på tre veckor i Ålands hav. Clipperton har därmed tagit upp tre gånger så mycket som det totala strömmingfisket (för konsumtion) tagit upp de senaste tio åren enligt namninsamlarens skapare.

Cliperton
Trålaren som sjösattes sommaren 2018 är 63,5 meter lång och tonnage på 1568 bruttoton enligt EU-registret. Det är den största fiskebåten tonnagemässigt och i längd som går under svensk flagg och är byggd på Karstensens Skibsvarft Mask i Skagern.

Vilka äger Cliperton?
Fartyget ägs av Bristol Fiske Aktiebolag och B-C Pelgic AB. P-C Pelgic AB är registrerad på Donsö i Göteborg med VD Marcus Backman. Företaget omsatte 43 miljoner 2018 samtidigt som det redovisar förlust och har tillgångar motsvarande 242 miljoner kronor. Enligt deras årsredovisning har de inte heller några anställda.

Torskfisket i Östersjön
Enligt Världsnaturfonden har torsken i Österjön blivit mindre och de tillskriver örsaken är en försämring i Östersjöns miljö, tillsammans med ett hårt fisketryck. År 2017 räknar havsforskningsinstitutet ICES med att cirka 3452 ton torsk kastades tillbaka, vilket motsvarar cirka 11 miljoner små torskar. Forskarrådet Ices vill inför nästa år förbjuda torskfisket Öster om Bornholm.

Fiskekvoter på Torsk i Österjön för 2019

ArtICES områdeSvensk kvotEU kvotFörändring
TorskVästra Östersjön (22-24)1 480 ton9 515 ton+70%
TorskÖstra Östersjön (25-32)5 612 ton24 112 ton-15%

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link