Browsing: Solkraft och solenergi

Solenergi
Artiklar om solenergi, solfångare, solceller och ny produktutveckling inom solkraften. Solenergi är en av många hållbara energier som kan leda till en grön makt revolution.

Framställning av el från solen är en förnybar teknik som de flesta människor känner till. Solel kan få jobbet gjort från att ge energi till din klocka till att bygga solpaneler på ditt hem.

Solsystem kan utformas för en mängd olika tillämpningar och är mycket användbar i avlägsna områden. Världens största solenergisystem är Noor-Ouarzazate i Marocko som är planerad för över en miljon hushåll och planerades av världsbanken.

Kostnaden för solenergi

Kostnaden för solenergi  har kontinuerligt sjunkit till en nivå där kostnaderna är jämförbara med de billiga alternativen kol och gasenergi. Det landet som räknas som världsledande inom solenergi och solkraft är Tyskland som har kapacitet att få 1/3 av energin från solen.  Även om solenergi blir billigare  varje dag,  finns det fortfarande frågor att övervinna innan världen kan förlita sig på solen som den enda energikällan.

Solceller måste bli effektivare

Ett av de största hindren för  solceller är deras effektivitet. För närvarande har många celler inte kapacitet att fånga den fulla potentialen från solens energi. Det sker mycket forskning och genombrott kring effektiviteten med nya material  och metoder som transfer-printing kan påskynda solenergins utveckling.

Hur ren är egentligen solenergin?

Solpaneler slöpper inte ut växthusgaser som koldioxid när de genererar elektricitet. Däremot behövs det mer energi när man producerar solpaneler framförallt vid smältningen som produceras med fossila bränslen.
Wilfried van Sark vid Utrecht University i Nederländerna har försökt att räkna ut miljökonsekvenserna och hur mycket koldixid som släpps ut under tilverkngen av en panel och hans forskning och beräkningar har fått stor uppmärksamhet i bl.a tidningen Economist.

Solenergi måste integreras

Elon Musk vision av en soldriven framtid är att tekniken inte ska stanna med solpaneler på taket utan han vill ha integrerade system som används för hem och företag över hela världen. Han föreställer sig en framtid där soldrivna takpannor och batteriväggar som i sin tur kan driva elbilar.

Nanomaterial
0

Effektiviteten i solceller

https://www.youtube.com/watch?v=NYjKkplvb3M Det finns en teoretisk maximal effektivitet för solceller Effektiviteten i solpaneler är förmodligen en…