Perovskites – är en teknik som kan revolutionera solcellsmarknaden

0

CaTiO3Solceller gjorda av perovskitmaterial har snabbt blivit ett av de hetaste områdena i energiforskning under de senaste åren. Perovskite är en mineral som består av kalciumtitanat, med den kemiska formeln som CaTiO3. Tekniken med Perovskite verkar mycket lovande att använda som solceller och materialet har slagit nya effektivitets rekord i laboratoriumtester som redan idag ligger på över 17%.

Vid ett möte vid Materials Research Society i april 2014, avslöjade materialforskare Yang Yang vid University of California, Los Angeles, att hans labb hade gjort en 19.3-procent effektiva perovskit celler vilket är tillräckligt för att utmana  kommersiella solceller, som normalt har en verkningsgrad på mellan 17-23. Man förutspår att perovskit celler kommer att överträffa 20 procents effektivitet vid slutet av 2014.

Fördelarna med perovskiter är förrutom den höga effektiviteten att de har en väldigt låg kostnad vilket innebär att kristallerna på sikt kan ge oss högeffektiva solceller.  Solcellerna kan byggas med hjälp av enkla, billiga processtekniker. Tekniken kan användas för att snabbt få energi i katastrofområden.

Ett problem med tekniken är att det är bly-baserade celler vilket kan innebära miljöproblem och att många investerare varit tveksama till metoden. Forskarna har prövat att göra celler med tenn perovskiter (metylammonium tenn jodid) för att få fram blyfria produkter.

Företag som Oxford Photovoltaics tror sig ha kommersiella produkter inom 4 år.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link