Ekologiska kläder – naturmaterial och ekokläder

För att kunna leva en hållbar livsstil är kläder en viktig faktor eftersom kläd och modebranschen släpper ut mängder av växthusgaser. Som privatperson kan du välja att köpa begagnande kläder men även att minska kemikalier genom att välja hållbara material.

Begagnade kläder

Begagnade kläder är en av modevärldens mest snabbväxande områden. Marknaden för secondhand kläder i USA har vuxit 21 gånger snabbare än detaljhandeln av nya kläder under de senaste tre åren.

Vintageaffärer

Det är framförallt de yngre generationerna med millenials som omfamnat de nya vintageaffärerna. Det har dykt upp en nya detaljister som säljer begagnade kläder på sajter som Blocket och utomlands på eBay, houzz och Etsy.

I Stockholm har du också spännande butiker som Vintagefabriken som ger inspiration med utvald vintage och unik och småskalig design. Vintegefabriken handplockar alla varor med stor omsorg för produkten, producenten och vår omvärld. Vill du lära dig mer om vintage rekommenderas bloggen karolinesvintage.se

Naturmaterial och köpa tyger

Om du själv köper tyger kan du välja ekologiska tyger på Tygverket.se som är cetifierade av GOTS, Global Organic Textile Standard.

Att använda naturmaterial och organiskt material är något många miljövänner vurmar för – inte minst ekologiska barnkläder. Mode branschens råvaror förbrukar stora mängder resurser och lämnar efter sig enorma nivåer av föroreningar och utsläpp. Ungefär 20% av världens avloppsvatten kommer från mode industrin och de står också för en stor del av kolutsläppen.

Vad är lyocell?
Lyocell är ett organiskt material som framställs med cellulosa från snabbväxande träd. Det finns stora miljövinster att använda lyocell istället för bomull som kräver mycket resurser. Lyocell räknas som en egen fibergrupp och sälj bland annat under handelsnamnet Tencell. 

En bra svensk sajt är ekokläder som listar olika ekologiska klädesaffärer:
www.ekoklader.se

Share via