Insekterna dör – ny larmrapport

0

Insektsdöden i Europa – det behövs ett bättre skydd för pollinatörer

Det har släppts en ny larmrapport att det är en massdöd kring våra insekter vilket bekräftar larmrapporten från Tyskland som släpptes för några månader sedan. Enligt den nya rapporten väntas en insektsapokalyps där 40 procent av insekterna hotas att utrotas. Det är den första globala vetenskapliga översynen kring insektspopulationens nedgång.

Studien har analyserat 73 historiska rapporter om insektspopulationens nedgång. Den totala massan av insekter sjunker med 2,5 procent per år enligt författarna. Om nedgången fortsätter i samma takt kan insekter utplånas från jordens yta inom ett århundrade vilket skulle vara förödande för mänskligheten.

Det finns vetenskaplig kritik kring rapporten att datan inte är fullständig. Tidigare hade man inte samma strukturerade mätningar så det finns begränsad historisk data att utgå från.

Bina har flyttat in i staden – hjälp dem trivas i trädgårdarna

Ny forskning har förkastat myten att stadsområden är dåligt natur för biologisk mångfald, särskilt när det gäller pollinatörer. I en storskalig studie av 360 platser under två år publicerad i Nature Ecology and Evolution upptäckte forskarna att urbana områden kan stödja pollinerar populationer om det görs medvetet och på korrekt sätt. Det innebär att vi behöver sätta bevarandet av pollinerare i centrum för stadsplaneringen.

Studien visade att urbana trädgårdar lockade ofta upp till 10 gånger mer bin än de platser som vi normalt kan betrakta binas tillflykts orter som naturreservat, parker, kyrkogårdar och andra offentliga gröna områden. Bina trivs inte där det bara finns träd utan vi kan hjälpa till att se till att områdena blir bivänliga.

Vad kan du göra för att hjälpa bina?

Trädgårdar tillhör binas favoritställen att vara på på grund av det breda utbudet av frukt, grönsaker och blommor. Trädgårdar i mer välbärgade stadsdelar tenderar också att ha fler pollinatörer.

Att veta vilka typer av växter och blommor som lockar bin kan hjälpa stadsbor att utforma sina trädgårdar så de blir vänliga för bin exempelvis är det bra att välja växter som finns på den lokala orten, som har doft och färger och håller under en längre tid som attraherar insekter.
Du kan också hyra in honungsbin eller själv börja som biodlare.

Exempel på blommor som bin tycker om är maskrosor, gullris, lavendel, snödroppar, krokus, sommarrudbeckia, klöver, fågelbär, gullviva, plisterarter, vallört och blåeld och de älskar sälgträd.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link