Vad är gröna tak?

0

gröna tak

I Frankrike har man antagit en lag kring gröna tak (green roofs är det internationella begreppet) som innebär att alla nya kommersiella byggnader som byggs i Frankrike inom kommersiella zoner måste delvis vara täckta antingen med växter eller solpaneler.

Det finns en mängd fördelar med gröna tak

Gröna tak har en isolerande effekt som bidrar till att minska den mängd energi som behövs för att värma en byggnad under vintern eller kyla byggnaden på sommaren vilket leder till lägre elräkningar.  Taken fångar upp regnet och kan behålla regnvatten och minska problemen med avrinning. Dessutom ger taken fåglarna en plats i den urbana djungeln. När man anlägger ett system görs det i olika lager.

Franska miljöaktivister ville ursprungligen anta en lag kring gröna tak täcker hela ytan av alla nya tak. Gröna tak är mycket populärt i Tyskland och Australien och i Toronto där det finns mycket politiskt stöd. En lag antogs 2009 som gjorde att man i Toronto byggde gröna tak på alla nya industri- och bostadshus.

Även i Washington har det blivit en trend med gröna tak som blivit populärt bland husköparna och det finns incitamentsprogram som vattenavgifter för att utvecklingen ska fortsätta.

Källa: The Guardian och Washington Postg

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link