Effektiviteten i solceller

0

Det finns en teoretisk maximal effektivitet för solceller
Effektiviteten i solpaneler är förmodligen en av anledningarna till att de flesta tvekar att byta sin kraftkälla från konventionell typ till solenergi. Oron för många är om kostnaden för installationen av solsystemet, kommer att producera tillräckligt med solenergi för att vara lönsamt.

Det finns olika metoder hur solceller fungerar. De olika metoderna grupperas främst i två huvudkategorier-diskreta cellteknologi och integrerad tunnfilmsteknik.

Effektivitet av en solpanel kan mätas på mängden av solstrålarna som kan fångas upp och förvandlas till användbar kraft. En vanlig solpanel för hemmabruk konverterar bara knappt 20% av den totala mängden solenergi som kommer i kontakt med solpanelen.

Diskret cellsteknik innebär enkristallkisel och polykristallina kisel. Integrerad tunnfilmsteknik innebär att man använder olika kombinationer av material i solcellerna för att generera solenergi. På grund av att olika material kan användas, kan effektiviteten av solcellerna skilja sig åt. Till exempel har koppar indium diselenid 17,7% effektivitet. Amorft kisel är en solcell som används för mindre prylar som klockor och miniräknare. När de används i större skala, kan de också fungera ifall man vill byta ut fönsterglaset med halvtransparenta moduler.

De vanligaste kisel solcellerna är polykristallina men de kan även vara monokristallina och de är den komponenten i en solpanel som genererar ström. De fem största säljarna var GCL, Wacker, Hemlock, OCI och REC – som hade 81% av den totala världsomfattande polysilikon produktion. Polysilikon produktionen är koncentrerad till ett handfull företag där Kina utgjorde 35% av 2013 år produktion, följt av USA (24%), Tyskland (23%) och Sydkorea (12%) och producenter i andra regioner (främst Japan) utgör de resterande 6%. Men kiselsolceller har en begränsning, kan inte omvandla mer än 29 till 33% av ljuset som träffar dem till energi. Realistiskt är gränsen troligen närmare 24 till 25 procent på grund av faktorer som värme. Utöver själva solcellerna måste du ansluta och koppla samman solcellerna i en matris.

Nya material i solceller

Men det finns flera innovationer som kommer göra det möjligt att få ut mer energi ur solmoduler.

  • Koncentratorer, som ökar mängden ljus som lyser på en solcell
  • Strato sol metoder dvs att man har solcellerna på mycket höga höjder
  • En ökning med upp till 40% i fråga om effektivitet kan uppnås genom beläggning av solcell med ett tunt absorberande material.
  • Nanopartiklar och magnetiska moduler är mer överlägsna material med så mycket som 80% effektivitet och har en extra fördel att tillvarata solenergin även på natten.
  • Olika typer av material som kan komplettera celler för att öka effekt och effektivitet exempel på material skulle kunna vara Perovskites men även ny material som grafen och germanene.
Share.

About Author

På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik. Vi skriver om de bästa nyheterna inom klimat, miljö och hållbar utveckling

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via