Drönare spårar fartygs svavel utsläpp

0

Danmark driftsätter drönare för att upptäcka utsläppsnivåer inom sjöfarten. Sjöfartsmyndigheterna i Danmark har antagit ett fjärrstyrt system vilket kallas Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) för att spåra svavelhalten i sjöfarten.

Systemet upptäcker utsläpp från fartyg, som utvecklats av European Maritime Safety Agency (EMSA), kommer att sättas längs stora Bält-området där stora tankfartyg passerar från och till Östersjön.

För att övervaka utsläppen kommer särskilda UAS Skeldar V – 200 drönare utrustade med svavel gas sensorer eller s.k. ”sniffers”, som i real tid kan detektera och mäta svavelutsläppsnivåerna i fartygets avgaser.

För att mäta svavelhalten i ett fartyg kommer drönaren att flygas på ungefär 300 meters avstånd från fartyget. Varje mätning tar cirka fem till tio minuter. Själva drönarna är utvecklade av SAAB.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link