Den svenska solenergimarknaden

0

Hur ser den svenska solenergimarknaden ut?

Det är svårt vilka företag som kommer dra vinstlotten när solenergi utvecklas i stor skala under den närmaste decenniet. Det finns mängder av olika aktörer som ligger i startgroparna och de har olika infallsvinklar och nya produkter som kommer att lanseras. Den här sammanställningen delar upp de olika aktörerna.

Solenergiprodukter och olika solcellspaket

Hempaket De vanligaste solenergiprodukterna är Polycrystalline och Monocrystaline solceller där allt ingår. Det finns flera paketerbjudanden som är beroende på takyta och många företag väljer att dela upp produkterna i 3-4 olika system som ekonomi, standard, premium och företag

Monteringssystemen är en viktig komponent och det finns både landbaserade eller takbaserade. Placeringen är effektivast mot söder och den mest effektiva vinkeln i Sverige beror på årstiden (10 grader på sommaren 70-80 på vinter). En annan viktig del är växelriktare (exempelvis företag SMA, Fronius) som kan ha olika typer av funktionalitet som Wlan och SmartGrid ready.


Andra produkter som drivs med solenergi

Produkter som vänder sig till konsumenter

 • Värmepump med solfångare (effektivitet, robust och livslängd). Värmepumpar omvandlar naturliga värmekällor från jorden.
 • Solladdare
 • Konsument artiklar (portable devices) laddare iphones 50USD, Led solar light, trädgårdsbelysning
 • Energisparprylar
 • Solföljare ökar effektiviteten 10%

B2B Produkter som riktar sig mot företag

 • Laddstolpar
 • Solpaneler på vägar (Solar roadways)
 • Solparker (solar farms)
 • Solar light och LED-belysnng
 • Gatubelysning (led street light – Alibaba)
 • Forskningsprojekt: exempelvis marina obemannade båtar som drivs med solenergi (KTH projekt)

Målgruppen för solenergi

Målgruppen för solenergi är främst miljömedvetna män i åldern 35-75 år. Intresset är störst i storstadsregionerna dvs Stockholm län och Västra Götalands län.
B2C främst bland villaägare och bostadsrättsföreningar
B2B (fastighetsägare, arkitekter, byggherrar, lantbruk, köpcenter, svetsbolag, företag ) Bland de viktigaste industrierna som använder solceller solenergi är telekomföretag, energiintensiva bolag, inom vägar och där säkerhet är viktigt. En sak som är unikt med solenergin är att man har möjlighet att ställa upp utrustning och maskiner, även på platser som ännu inte nås av vanliga kraftledningar.
Offentliga myndigheter och offentliga byggnader med stora energibehov har börjat ta till sig solcellstekniken som skolor, stadshus, lasarett.

Installationsbolagen – små snabba aktörer på solenergimarknaden

Installationsbolag har varit snabba att komma ut på marknaden och erbjuda solcellspaket. Deras unique-selling-point är att de kan erbjuda hela kedjan från konsultation, projektering, byggnation, inköp, installation och försäljning av solenergisystem. Styrkan med dessa är att de kan erbjuda kringtjänster som projektering, design och underhåll. De företag som importerar solpaneler från Kina har minimipriser att följa som är överenskomna mellan EU och Kina och strafftullar innebär att det finns en risk att projekt försenas. Det finns installationsbolag som och en del av dessa jobbar med energibolag och med värmepumpar. Många av dessa hjälper till att fylla i ansökningar och några som jobbar med byggbolag följer olika byggstander som ABT06. Flera av installationsbolagen har bara varit verksamma några år men har ändå kraftig försäljningsökning. Det finns också installationsbolag som jobbar som helhetsbolag som installerar och importerar själva.

 • Svesol Värmesystem AB omsatte 12.7 miljoner 2013
 • Kraftpojkarna – solcellsprodukter och installationer samarbetar med Mälarenergi och finns i Västerås. Omsatte 8 miljoner 2013 och har flera pilotprojekt igång och vill starta minst 2 stycken försäljningskontor i landet under 2014.
 • Nordensolar.se (Aprilice AB) omsatte knappt 7 miljoner 2013 och säljer solenergianläggningar.
 • Energiengagemang – omsatte drygt 1 miljon 2013
 • Solkompaniet som säljer solcellspaket från kinesiska tillverkaren Yingli.
 • Solcellsbyggarna – nytt bolag ingen årsredovisning
 • Svea Renewable Solar – ingen årsredovisning
 • Gridcon Solcellsteknik omsatte knappt 4 miljoner 2013 och de jobbar med förnyelsebar miljöteknik och handel av solceller (förbrukat halva aktiekapitalet)

Glasbolag kan hitta en ny nisch

Glasbolag kan mycket väl börja sälja och specialisera sig på solenergi. Med tanke på att det i framtiden kommer finnas transparenta solceller så borde det vara en naturlig utveckling. Ett glasföretag som redan idag jobbar med solceller är http://www.fasadglas.se

Energibolag kommer satsa mer på solenergin

Energibolagen har starka finansiella muskler och energimarknaden är deras kärnverksamhet vilket innebär att de kommer tvingas satsa mer på solenergin om de inte vill försvinna på sikt. Några av de energibolag som marknadsför sig hårt inom solenergisektorn är: Bixia.se som profilerar sig med att sälja närproducerad el de har butiker deras ägare är kommunala tekniska verken i Linköping. Företaget omsätter 2 miljarder. Andra energibolag som går hårt in på solenergi och som marknadsför sig inom detta energisegment är Eon, Upplands Energi, och Bergen Energi.

Laddstationer

Laddstationer och laddstolpar för elbilar är en marknad som kommer att växa och det är inte otänkbart att det kommer säljas produkter som är solcellsdrivna.
Solelia Greentech – solcellsdrivna laddstationer samarbetar med Nissan återförsäljare Mobility Motors
Företaget har avtal med solelsproducenter

Svenska webbshoppar

Svenska webbshoppar och företag som vänder sig till privatpersoner där du kan köpa solceller och prylar som drivs med solenergi för hemmafixaren.

 • Conrad.se – säljer solcellsmoduler och billiga solcellsystem SolarTrend, diverse prylar som fontäner som drivs med solceller mm
 • Fyndiq.se – säljer solpaneler och solpanelskit
 • Webshop.solar.se – stronger together
 • Biltema.se
 • Clasohlson.com

Internationella webbshoppar

Naturligtvis finns de stora internationella webbshopparna som har mängder av solprylar för hemmafixaren och den som vill experimentera med solenergi. En fördel är att det är relativt billigt att beställa från dessa sajter och de har mängder av produkter.

 • Amazon har mängder av solenergi produkter och priserna är låga. Jag har satt upp en Amazon-butik med solprodukter som du kan nå här.
 • Alibaba – vänder sig till B2B marknaden och där kan man få direktkontakt med producenter i Kina som subventionerar kraftigt inom solenergi produkter som solceller.

Det finns även internationella webbshoppar som är nischade mot solenergi som:

 • Mayerelectric.com
 • Affordable-solar.com
 • Sahara.in
 • Solar-energeasy.com

Elgrossister och större produktbolag

Rexel är en större internationell elgrossist som jobbar med solceller och som har möjlighet att samordna sina inköp från andra länder. Co2pro.se är liten grossist inom förnyelsebar energienergibesparing som söker återförsäljare.
Andra elgrossister som verkar på den svenska marknaden:

 • Elektroskandia.se – säljer solcellspaket och ledbelysning
 • Elkedjan.se
 • Hidealite.se – framförallt belysning
 • Bosch Thermoteknik – IVT Värmepumpar ivt.se (värmepumpföretag) omsatte 836 milj.

Kostnader för solenergi

Solenergi är dyrt att installera men innebär stora besparingsmöjligheter på sikt. 2014 låg energikostnaden i USA på 75 cents per watt och enligt US Department of Energy kan solenergi tekniken konkurrera med fosildrivna bränslen vid 50 cent per watt.

Lägre kostnader för solpaneler
Kostnaderna för solceller sjunker kraftigt vilket innebär att tekniken på sikt blir mer och mer konkurrenskraftig. År efter år har kostnaderna för solenergi fallit snabbare än någon av alternativen tack vare den kinesiska tillverkningen. Kina valde att gå in på marknaden i stor skala, vilket ledde till att de köra många västerländska leverantörer i konkurs. Stordriftsfördelar och ökad konkurrens fick ner kostnaderna för paneler. Dessutom har priset på en nyckelkomponent, superrent, sjunkit med nästan 90 procent sedan 2008. Resultat: kostnaden för solpaneler har minskat med 80 procent sedan 2005. Och priserna har fortsatt att falla, med 12 till 19 procent under 2013, och fem till 12 procent under 2014

Nya finansieringsformer
Jag har inte sett några företag som är specialiserade på kreditgivning till privatpersoner som vill installera solenergi i Sverige men det är sannolikt att sådana tjänster kommer att lanseras på sikt. I USA erbjuds lånefinansiering vid installation av solenergi av företag som Solarcity och Mypower load.

Nya finansieringsformer

Jag har inte sett några företag som är specialiserade på kreditgivning till privatpersoner som vill installera solenergi i Sverige men det är sannolikt att dessa tjänster kommer att lanseras på sikt.

Att installera ett takterrass solsystem på ett hus kostar i USA $ 20.000 och uppåt. Dessa höga initiala kostnader är avskräckande. Under så kallade ”tredje part ägarsystem” dvs husägare kontrakt med företag som hanterar allt att göra med panelerna betalar kunderna ett fast månadspris. Under 2012 och 2013 använde mer än 2/3 av installationerna i Kalifornien denna typ av finansiering. Under första halvåret 2014 bestod mer än tre fjärdedelar av ny kapacitet i Kalifornien solenergi. I USA erbjuds lånefinansiering vid installation av solenergi av företag som Solarcity och Mypower load.

Produktutveckling

Utvecklingen inom solenergimarknaden är expansivt ökande. Från 2000 till 2013 ökade solpanel kapaciteten i USA ökade från 18 megawatt till mer än 12 000 megawatt-tillräckligt för att driva nästan två miljoner hem.

Nya material

 • Perovskites – Perovskite sol celler (Michael Grätzel) försöker kommersialisera tekniken som verkar vara kostnadseffektiv men som måste öka effektiviteten – det finns en del perovskites start-ups i Polen och Storbritannien.
 • Glasutveckling ex Rawlemon
 • Tunnfilm (Japanska Solar Frontier http://www.solar-frontier.eu/startseite/?L=en och Solibro Hanergy)
 • Grafen är ett material som kan bli mycket användbart framöver

Intressanta länkar

 • http://www.oneroofenergy.com
 • http://www.technologyreview.com
 • http://www.greentechmedia.com/research/list/category/solar
  Asia Silicon
  China Silicon (Luoyang)
  Dlicon (Korea Silicon)
  Hanwha Chemical
  Hemlock Semiconductor
  LDK Solar
  M. Setek
  OCI Corporation
  Powertec Energy
  Qatar Solar Technologies (QST)
  Qinghai Huanghe Hydropower R
  EC Silicon
  ReneSola
  Samsung MEMC Polysilicon
  Shaanxi Non-Ferrous Metals (Youser)
  Shaanxi Tianhong
  Silicon
  Sichuan Yongxiang
  Silicor Materials
  SunEdison
  Taiwan Polysilicon Corp. (TPSI)
  TBEA XinJiang Silicon
  Tokuyama
  Wacker Chemie
  Yichang CSG Polysilicon
Share.

About Author

På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik. Vi skriver om de bästa nyheterna inom klimat, miljö och hållbar utveckling

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.