Deforestation – skogsavverkning

0

Vad är deforestation? Deforestation är den engelska termen för avskogning. Mänsklighetens alltmer permanenta prägel på planeten har lett till en ny geologisk tidsålder i jordens historia – Antropocenen.

Skogarna håller på att fällas över Malaysia, Indonesien och Västafrika för att ge världen palmolja som används för godis och kosmetika.

Hur använder vi jorden?

Globalt räknar man med att skydda regnskogen skulle motsvara utsläppen från 429 miljoner bilar. Att plantera bambu skulle motsvara utsläppen från 50,6 miljoner bilar. Om vi ger tillbaka mark till ursprungsbefolkningen motsvarar det 43.4 miljoner bilar och att skydda kustlinjer motsvarar 22.4 miljoner bilar. Källa https://www.drawdown.org

Vad händer i Sverige

Vi svenskar pratar hellre om andra länder som regnskogen i Amazonas som skövlas för att ersättas med boende, soja plantager och boskapsranscher. Men vad görs egentligen i Sverige på det lokala planet och vad beslutas i Stockholm?

Årsta har blivit en sorglig förort i Stockholm

I Sverige ser vi avskogning i Stockholms förorter som Årstafältet strax söder om Stockholm. Troligtvis är Årstastråket det mest trafikerade området i Stockholm och då kommer politikerna med förslag om förtätning med 3000 nya bostäder. Tidigare fanns det fält och kolonilotter på fältet.

Årstafältet är en sankmark och fuktig sänka som nyss var en landskapspark. Av Stockholms geologiska institut utnämnt som Stockholms sämsta mark att exploatera med grundvattnet strax under gräsrötterna. Exploateringen är dessutom riskfylld för omkringliggande bostäder och verksamhetslokaler. Efter exploateringen skapar man risk för skred och ras.

Årstafältet
Årstafältet skövlas från träd. Det här är kanske Stockholms mest förorenade område med luftföroreningar både från E4:an och Södra länkens skorsten som går ofiltrerat upp mot husen mot Sandfjärdsgatan. Jag har bett att få uppgifter kring luftföroreningarna men kommunen återkommer inte.

I höghusen som finns i anslutning till Årstafälet mäts inte föroreningar från kommunen och avgaserna och här kommer luften ut totalt ofiltrerat från Söderlänken samt 2 av de största farlederna som möts.

Liknande behandling som Årstafältet var det nära att Årstaskogen hade fått och ärkesossen Göran Greider gick ut i Aftonbladet och sa att han funderade på att överge Socialdemokraterna på grund av dess politik kring Årstaskogen. Vid valet gick centerpartiet som enda parti ut och skyddade Årstaskogen och deras populäritet steg kraftigt vilket visade sig i antal röster de vann i närområdet.

Årstafältet
Årstafältet har blivit en byggarbetsplats där kolonilotter har flyttats och de träd som fanns till stor del har huggts ner.
Årsta
Ett stenkast från Årstafältet på andra sidan Sandfjärdsgatan är det massiv nybyggnation.Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link