Bioenergi – en nyckelteknik för att nå miljömålen

0

Bioenergi är energi som kan erhållas direkt eller indirekt ur olika typer av biologiskt material. Det kan i stort sett vara vilket biologiskt material som helst (biomassa) som tex träflis, träd, energigrödor, metan, halm, avfall, jordpruksspill. Biobränslen är förnybara bränslen som är producerade av levande organismer (biomassa). Från politiskt håll vill bla socialdemokraterna bygga ut biokraftvärme.

Företag som svenska Neozeo bygger biogasuppgraderingsmoduler av råbiogas på gårdar i Sverige. Det finns även internationella bolag som Italienska Beta Renewables som bygger upp cellulosafabriker. Anläggningen är tänkt att så småningom göra 20 miljoner liter cellulosabaserad etanol per år, med början från en första volym på 40 000 ton. Beta Renewables använder enzymer för att bryta ner biomassa och använder sedan en jäsningsprocess för att förvandla biomassan till biobränsle.

BECCS
Bio-energy with carbon capture and storage (BECCS)
BECCS är en teknik som ger negativa utsläpp. Det betyder att man tar bort CO2 från atmosfären samtidigt som skapar energi istället för att skapa föroreningar. Träd och grödor odlas för att användas för att generera ström. BECCS har kallats för en ”nyckelteknik” för att hjälpa världen att möta klimatmålen.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link