BECCS – Bioenergi odlingar kan bekämpa klimatförändringarna, men hotar livsmedelsgrödor

0

Vad är BECCS?

BEECCs är en förkortning som står för Bio-energy with carbon capture and storage. Tekniken är en hybridmetod som innbär att fånga in och lagra koldixodid utsläppen från förbränning av biobränslen. Grödor suger koldioxid (CO2) från atmosfären, kraftverk bränner biomassan för att generera elektricitet, och utsläppen fångas i en skorsten och pumpas under jord för långsiktig lagring.

BECCS är en teknik som ger negativa utsläpp. Det betyder att man tar bort CO2 från atmosfären samtidigt som skapar energi istället för att skapa föroreningar. Tekniken används tex i kraftvärmeverk som producerar värme och el och många lutar sig mot den här tekniken för att kolsänka energin. I Stockholm räknar man med en potential att med BECCS sänka koldioxiden med mer än 2 miljoner ton.

Men tekniken är kontroversiell och FN: s klimatpanel har utfärdat en varning om att skapa stora bioenergi odlingar skulle kunna äventyra livsmedelsproduktion, vattenförsörjning, och markrättigheter för fattiga jordbrukare.

Träd och grödor odlas för att användas för att generera ström. BECCS har kallats för en ”nyckelteknik” för att hjälpa världen att möta klimatmålen.

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link