Antropocen – forskarna har deklarerat en ny tidsålder

0

Vad är antroprocen?

Mänsklighetens inverkan på jorden är nu så djupgående att en ny geologisk epok kallad Antropocen-måste deklareras, enligt en officiell expert grupp, som presenterade rekommendationen till the International Geological Congress. Det är ett event som sponsras av Internationella förbundet för de geologiska vetenskaperna.

Det var nobelpristagaren i kemi Paul Crutzen som först myntade begreppet under en konferens i Mexico och han skrev ett vetenskapligt paper om en sjätte massutrutning i jordens historia.

Den nya tidens period av stort mänskligt inflytande kallas Antropocen (eng.
anthropocene). Enligt arbetsgruppen, började denna epok för mer än 60 år sedan och har sedan dess lämnat outplånliga spår på jorden. Forskarna bedömer, med hjälp av extremt konservativa antaganden att den mänskliga verksamheten orsakat massutrotning bland andelen ryggradsdjur under det senaste århundradet.

I augusti 2016 rekommenderade den antropocena arbetsgruppen internationella geologiska kongressen att geologer förklara 1950-talet slutet av vår nuvarande epok – Holocen-och början på en ny, Antropocen. Holocen började för ca. 12 000 år sedan, efter slutet av den sista stora istiden. Medan den tidigare epoken, pleistocen, varade i nästan 1 800 000 år.

Sedan 1900-talets mitt har det varit en extrem ökning av:

Share.

About Author

Nyheter inom klimat, miljö och hållbar utveckling: På klimatinnovationer skriver jag om klimatnyheter och spännande projekt inom miljösektorn både nationellt och globalt. Vad händer inom hållbarhetsområdet, sustainability och med grön teknik.

Leave A Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share via
Copy link